Masterclass Traumachirurgie

MASTERCLASS TRAUMACHIRURGIE

De avond van  23 april begon met een presentatie van fellow-traumachirurg dhr. R. Wouters. Hij begon met een algemene introductie waarin onder andere antwoord gegeven op de vragen: ‘Hoe wordt je chirurg?’, ‘Hoe wordt je traumachirurg?’, ‘Wat moet je hiervoor doen?’ en ‘Wat heb je nodig?’. Dhr. Wouters heeft de opleiding tot chirurg heel gedetailleerd en overzichtelijk uitgelegd. Hij benadrukte dat hij werd opgeleid volgens CANMEDS, zoals wij dat vanuit de opleiding G2020 ook kennen.

Het tweede deel werd verzorgd door dr. K.W. Wendt. Hij praatte met name over over Advanced Trauma Life Support (ATLS), oftewel polytrauma management. Traumazorg is een ketenzorg: begint bij ongeval en eindigt bij ontslag. Hij benadrukte dat trauma een belangrijke doodsoorzaak bij jongeren is. De rol van de chirurg hierbij is jongeren helpen om weer terug te gaan naar de maatschappij en daarmee de maatschappelijke kosten laag houden.

Aan het einde van de avond werd de ATLS toegepast op een echte casus die dr. Klaus had meegenomen. Het was aan de leden om te bepalen wat je moest doen op een bepaald moment en wat de volgende stappen waren.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *