Apr: Traumaopvang

Introductie

Een van de oudste vakgebieden in de geneeskunde is de traumachirurgie. Tweehonderd jaar voor Christus is het Griekse woord “τραυμα”, dat vertaald kan worden als “wond”, op aardewerken potten gevonden. In 1700 werden er in Nederland centra voor medische educatie opgericht, waaronder ook in Amsterdam en Leiden. In 1800 werd Frankrijk als het centrum voor de chirurgie gezien, omdat er gesteld werd dat een universitaire opleiding gevolgd moest worden voordat men mocht opereren. Met het volgen van de opleiding kregen chirurgen ook een politieke en professionele status. Tijdens de grote oorlogen rond het jaar 1990 heeft de traumachirurgie grote ontwikkelingen doorgemaakt: brandwonden werden behandeld en oorlogslachtoffers werden mobiel vervoerd. Andere belangrijke concepten die sterk zijn ontwikkeld in de twintigste eeuw zijn de anesthesie, antisepsis en cellulaire pathologie.

Sinds de komst van de ‘advanced trauma life support'(ATLS) heeft er meer verandering binnen de traumachirurgie opgetreden. In Nederland werd het ATLS-principe in 1995 ingevoerd. Tot op de dag van vandaag is de traumachirurgie nog steeds bezig met nieuwe ontwikkelingen. Het type trauma dat tegenwoordig wordt gezien, ondergaat voortdurend verandering. De laatste jaren worden er drie belangrijke trends opgemerkt. Een belangrijke verandering is de toename van slachtoffers tijdens aanslagen in het westen. Tijdens de Traumadagen is er volop aandacht besteed aan dit onderwerp. Het gebruik van smartphones in het verkeer vormt het tweede grote probleem. Het afleidende smartphonegebruik zorgt voor een toename in het aantal verkeersongelukken. Als laatste kan een nieuwe ontwikkeling in transport benoemd worden, namelijk de elektrische fiets. Met de opkomst van de E-bikes zijn er meer trauma’s veroorzaakt. 

ATLS als baanbreker in het traumaonderwijs
Video's
Jamer Styner over het ontstaan van ATLS


Traumacentrum AMC


Thoracotomie Britse TV (thoracotomie start op 12:30)


Primary Survey ATLS


Secondary Survey ATLS


Airway Management ATLS


Verwijderen helm


Aanleggen bekkenstabilisator


Naaldthoracentese


Log roll


Congressen

Vorige thema's

Disclaimer:
VCMS Nederland en haar afdelingen hebben geen rechten op het materiaal dat bij de “Maandthema’s” naar voren komt. Tevens verklaren VCMS Nederland en haar afdelingen dat zij niks heeft aan te geven en geen aandelen heeft in de vertoonde informatie op deze pagina’s.
The Dutch Surgical Society for Medical Students and her satellite divisions have nothing to disclose.