Jun: Anatomie

Introductie

Anatomie als woord is afkomstig uit het Oudgrieks (ἀνατομή= open snede). Als geneeskunde studenten leren we de anatomie in structuren en krijgen we langzamerhand begrip over de organisatie van het menselijk lichaam.

Andreas Vesalius wordt beschouwd als de grondlegger van de moderne anatomie. Hij was een arts in Brabant en schreef het eerste complete boek over de menselijke anatomie: ‘De Humani Corporis Fabrica Libi Septem’. Hij volgde zijn opleiding in Leuven en later aan de Universiteit van Parijs. In zijn studie geneeskunde bestudeerde hij de leer van Galenus, destijds een gangbare leer stammend uit de tweede eeuw na Christus. Volgens deze leer ging je uit van beschrijvingen in plaats van eigen waarnemingen. Andere waarnemingen die niet beschreven stonden in de beschrijving van Galenus werden als onvermogen gezien van de waarnemer. Langzamerhand begon Vesalius zich te verzetten tegen de leergang Galenus en begreep dat werkelijke waarnemingen belangrijker waren dan wat er in de boeken te vinden is. Tijdens deze themamaand zullen we een paar handvatten aanreiken om de anatomische kennis weer op te frissen. Mocht je nog geen plannen hebben voor de zomer, bekijk ook even de sectie: ‘Summerschools’.

Video's

Anatomy of the Human Abdominal Wall 1/2

Anatomy of the Human Abdominal Wall 2/2

Peritoneal Cavity Part 1

Peritoneal Cavity Part 2

Voor part 3 & part 4 en nog veel meer informatieve video’s bekijk de volgende pagina

 

Disclaimer:
VCMS Nederland en haar afdelingen hebben geen rechten op het materiaal dat bij de “Maandthema’s” naar voren komt. Tevens verklaren VCMS Nederland en haar afdelingen dat zij niks heeft aan te geven en geen aandelen heeft in de vertoonde informatie op deze pagina’s.
The Dutch Surgical Society for Medical Students and her satellite divisions have nothing to disclose.