Programma

Programma

De Master Academy zal bestaan uit de volgende modules bestaande uit twee of drie onderwijsdagen per module:

  • Module 1: Chirurgische anatomie & beeldvorming
  • Module 2: Chirurgische kennis
  • Module 3: Chirurgische praktijk en vaardigheden

Het programma zal lopen van oktober 2018 tot en met juni 2019.

Module 1Module 2Module 3

Module 1: Chirurgische anatomie en beeldvorming

Doel van de module
Verbeteren van de (chirurgische) anatomische kennis en het kunnen vertalen van en naar verschillende beeldvormende modaliteiten.

De eerste module zal bestaan uit drie zaterdagen waarin de (chirurgische) anatomie en de beeldvorming aan de hand van chirurgische ingrepen worden behandeld. De dagen duren van circa 10.00 tot 17.00 uur.

 

 

Module 1.1 Centraal zenuwstelsel
Vlak na de bekendmaking van de nieuwe leden van de Master Academy gaat het onderwijsprogramma 2018-2019 van start! De eerste module vindt plaats op 20 oktober 2018 en zal ingaan op de anatomie van het centraal zenuwstelsel. De betrokken neurochirurgen zullen casuïstiek met betrekking tot intracraniële processen bespreken met demonstraties van de chirurgische benadering van de processen op anatomische preparaten. Tijdens de dag zullen neuropathologen en -radiologen het diagnostische proces van maligne en vasculaire afwijkingen belichten. De unieke collectie van congenitale neurologische afwijkingen wordt gedemonstreerd door een neuroanatoom bij een rondleiding door het heropende museum Vrolik.

Module 1.2 Abdomen
Zaterdag 16 maart 2019 staat in het teken van abdominale anatomie en beeldvorming. De dag wordt ingeleid met een voordracht van anatoom prof. dr. Bleys, waarin basale en verdiepende kennis omtrent de anatomie van het abdomen wordt besproken. Op de snijzaal worden verschillende operatieprocedures stapsgewijs doorlopen. De betrokken radiologen leggen de focus op FAST echografie tijdens de bespreking van het preoperatieve traject; het verbredende intermezzo neemt de GE-chirurg voor zijn rekening. De anatomische en beeldvormende aspecten worden uiteindelijk samengebracht tijdens een interactieve overleg over chirurgische ingrepen. Doordat het onderwijs kleinschalig is opgezet, kun je ontzettend veel zien, doen en leren op deze dag! Napraten met leden uit alle medische faculteiten? Dat is mogelijk tijdens de afsluitende netwerkactiviteit!

Module 1.3 Onderste extremiteiten
Op zaterdag 13 april 2019 zullen wij ons verdiepen in de onderste extremiteit. In samenwerking met de secties Anatomie, Orthopedie, Radiologie, Traumachirurgie en Vaatchirurgie worden alle ins en outs over aandoeningen van de benen op interactieve wijze bijgebracht. Tijdens de workshops over preoperatieve radiologische planning leer jij de belangrijkste beeldvorming voor orthopedische ingrepen kennen. De opgedane kennis kan direct toegepast worden op snijzaal, waar anatomische structuren up close onderscheiden kunnen worden. De praktische vaardigheden die tijdens de ingrepen van belang zijn kunnen zelfstandig geoefend worden! Tijdens module 1.3 zal jij de complete procedure rondom een operatie aan het onderste ledemaat als chirurg ervaren. Deze onderwijssessie belooft een veelzijdige, uitdagende en interactieve dag te worden, met een netwerkactiviteit als afsluiting van het geheel.

Module 2: Chirurgische kennis

Doel van de module
De kennis van de coassistent over de basis van de chirurgie vergroten.

Module 2 zal bestaan uit twee zaterdagen waarop de alledaagse kennis die benodigd is op een chirurgische afdeling zal worden behandeld. De dagen duren van circa 10.00 tot 17.00 uur.

 

 

Module 2.1 Oncologische operatie-carrousel
Het Nederlandse Kanker Instituut Antoni van Leeuwenhoek (AVL) is binnen Nederland het centrum voor oncologische chirurgie. Binnen deze bijzondere specialisatie staat multidisciplinariteit op de eerste plaats, met als uiteindelijke doel om de patiënt succesvol te behandelen. Tijdens de Oncologische operatie-carrousel op 24 november 2018 worden vier interessante casussen onder de loep genomen waarbij de betrokken specialismen de revue passeren. Hierbij kan gedacht worden aan chirurgische ingrepen bij Endocriene, Gynaecologische, Urologische en Hoofd-Hals Oncologie. Onder begeleiding van oncologisch chirurgen zullen de VCMS-leden een multidisciplinaire aanpak hanteren om de casuïstiek op te lossen om deze vervolgens aan elkaar over te dragen. Een uiterst leerzame en unieke kans om het AVL te leren kennen!

Module 2.2 Value Based Healthcare in Surgery
Module 2.2 vindt plaats op 9 maart 2019 en staat in het teken van Value Based Healthcare (VBHC) in Surgery, of in het Nederlands: waardegedreven zorg. VBHC is een steeds vaker toegepaste manier om de gezondheidszorg in te richten, waarbij de waarde voor de patiënt (gezondheidswinst/kosten) voorop staat. De vraag is hoe de zorg in de toekomst zo ingericht kan worden dat de beste kwaliteit tegen de laagste kosten gegarandeerd blijft, én tegelijkertijd zorg op maat geboden wordt aan de patiënt? Voor de chirurg betekent dit niet alleen de keuze tussen verschillende operatieve technieken, maar ook de vraag: een chirurgische behandeling of niet? Deze veelzijdige vragen zullen in plenaire en parallelle sessies worden behandeld en bespreken in een discussiepanel onder leiding van gezondheidseconomen, ethici, lieden uit de bedrijfswereld en chirurgen. De dag wordt afgesloten met een netwerkactiviteit waarbij onder het genot van een drankje de hoogtepunten van de dag kunnen worden bespreken met medeleden.

Module 3: Chirurgische praktijk en vaardigheden

Doel van de module
Verbeteren van de chirurgische vaardigheden en kennis van de bijbehorende praktijk.

Module 3 zal bestaan uit twee zaterdagen waarop een aantal basisvaardigheden binnen de chirurgie worden onderwezen. De dagen zullen van circa 10.00 tot 17.00 uur duren.

 

 

Module 3.1 Endoscopische technieken
Module 3.1 vind plaats op 15 december 2018 en staat geheel in het teken van endoscopische technieken. Tijdens de onderwijsdag zal opnieuw een heelkundig specialisme belicht worden, namelijk de urologie. Na een plenaire introductie in de laparoscopie zullen de studenten in verschillende werkstations hun vaardigheden kunnen testen. De theorie wordt vertaald naar de praktische verrichtingen tijdens deze boeiende onderwijsdag in samenwerking met de European Association of Urology  (EAU) en diverse bedrijven.

Module 3.2 Chirurgische training en educatie
Om chirurgische vaardigheden te verbeteren en de gezondheidszorg verder te verduurzamen, krijgen virtuele werkomgevingen de komende jaren een belangrijk aandeel bij de doelmatige training van chirurgen in het uitvoeren van operaties en andere interventies. Het Amsterdam UMC is een internationaal trainingscentrum voor medisch specialisten gestart, het Amsterdam Skills Centre (ASC). Nadat een tiental bachelorleden hebben geassisteerd bij de geplande trainingen voor chirurgen (in opleiding), kunnen de leden van de Master Academy ook kennismaken met de ‘New Way of Learning‘ en hun skills oefenen met verschillende simulatoren tijdens module 3.2 op zaterdag 22 juni 2019.