Okt: KNO

Introductie

Ditmaal is het tijd voor een klein snijdend specialisme, de KNO, oftwel otorinolanryngologie. Het woord oto·rino·laryngo·logie is afgeleid van het Grieks: οὖς (genitivus: ὠτός) = oor; ῥίς (genitivus: ῥινός) = neus[2]; λάρυγξ (genitivus: λάρυγγος): = keel. Zoals de naam doet vermoeden omvat het specialisme alle aandoeningen van de oren, neus en keel. Daarnaast houdt het specialisme zich ook bezig met andere chirurgische aandoeningen in het hoofd-halsgebied. KNO is een specialisme waarbij chirurgie en interne geneeskunde samenkomen en zich mengen tot een vak dat voor 70% uit polikliniek- en voor 30% uit OK-tijd bestaat. Het vak heeft overlap met de kaakchirurgie (neoplasmata in hoofd-halsgebied) en de plastische chiurgie (o.a. rhinoplastieken). Daarnaast is het een vak met een gevarieerde patiëntenpopulatie, variërend van kinderen met buisjes tot ouderen met hoofd-halstumoren. De KNO-arts ziet alledaagse klachten als een rhinitis, maar ook zeldzame ziektebeelden als choane atresie. Kortom, KNO wordt dan wel tot een klein specialisme gerekend, het is in vele opzichten zeer afwisselend!

Met dit maandthema zullen we jullie een kijkje geven in de wereld van de otorinolanryngologie. Ben je nieuwsgierig geworden naar de opleiding tot KNO-arts? Lees dan hier het verhaal van Steven Saers, aios KNO. Voor degene die binnenkort het coschap gaan lopen zijn er wat handige filmpjes toegevoegd, waarin de belangrijkste anatomische structuren de revue passeren. Wel zo handig als je tijdens OK niet verdwaalt in één van de conchae, de sinus piriformis of natuurlijk het labyrint. Daarnaast zijn er interessante KNO-feitjes en artikelen toegevoegd. En als je liever leest over hoe je doof kan worden van noedels, of je kaas kan maken van oorsmeer of hoe je een echte koffie- of wijnexpert wordt, neem dan een kijkje bij de nieuwsitems. Veel plezier met het thema van deze maand!

Video's

KNMG – Introductie KNO


Anatomie van de larynx


Anatomie van de neus


Anatomie van het oor


Hoe horen we?

Nieuws

Man wordt tijdelijk doof na eten van hete noedels
Foodvlogger Ben Sumadiwiria was op reis in Indonesië, toen hij in een restaurant ‘death noodles’ op de kaart zag staan. Tijdens het eten ging het al snel mis, hij werd rood en voelde zich duizelig. Daarna kon hij voor een paar minuten niets horen. Volgens KNO-arts Eize Wielinga zou het kunnen dat het pittige eten een prikkeling heeft veroorzaakt in zijn slijmvlies. ,,Het pittige eten kan een zwelling boven in zijn keel hebben veroorzaakt, waardoor de ingang van de buis van Eustachius tijdelijk dicht kwam te zitten. In samenhang met een verkoudheid kan dit er voor zorgen dat je tijdelijk even slecht hoort, meestal tot zo’n 20 decibel minder,” zegt dr. Wielinga aan Metro. De KNO-arts vergelijkt het een beetje met een ‘vliegtuigoor’, door de hoge druk gaat je oor tijdelijk even dichtzitten waardoor je minder hoort. Lees meer.

CPAP verkleint toch niet het risico op nog een infarct
Mensen met slaapapneu – ademstops van meer dan 10 seconden tijdens het slapen – die een hartinfarct of beroerte achter de rug hebben, lopen niet minder kans op een volgend infarct of een nieuwe beroerte als ze een ‘cpap-apparaat’ gebruiken. Lees meer.

Kan je van oorsmeer kaars maken?
In het BNN-programma Proefkonijnen kon u gisteren zien of het mogelijk is om van oorsmeer een kaars te maken. Passant wordt door een huisarts het nut van oorsmeer uitgelegd. Ten onrechte zegt hij dat oorsmeer bedoeld is om het trommelvlies soepel te houden. Oorsmeer hoort alleen in het buitenste 1/3 gedeelte van de gehoorgang te zitten (legt de huisarts nog uit), zodat het niet in de buurt van het trommelvlies zit, tenzij u het er naartoe duwt door zelf uw oren schoon te maken met hulpmiddelen! Doe dat nooit. Uitzending.

Een spuit door je trommelvlies om gehoorschade te genezen?
Met een injectie door je trommelvlies kun je mogelijk je beschadigde gehoor terugkrijgen. Een Nederlands bedrijf werkt aan een behandeling om beschadigde cellen in je oren terug te laten groeien. Het bedrijf heeft ontdekt dat je met een bepaalde klasse van stofjes de stamcellen in het oor een zetje kan geven, waardoor ze wel gaan herstellen. Dat is eerst getest op muizen, met het resultaat dat de schade hersteld kon worden.  Nu moet de stap naar menselijke proefpersonen gezet worden. Met subsidie van de EU en een aantal investeerders is een consortium gevormd om het plan uit te werken.

Kortom: er wordt aan gewerkt, maar gooi je oordoppen voorlopig nog niet in de prullenbak. Lees meer.

Mensen ziek van irritante geluiden
Het lijken van die kleine dingetjes, dat je gek wordt van mensen die smakken of dat je niet tegen het geluid van het kraken van chips kunt. Maar het Amsterdamse ziekenhuis AMC kan de toestroom van mensen die hulp zoeken, omdat ze bepaalde geluiden haten (misofonie), bijna niet aan. Lees meer.

Een derde van de senioren heeft hoorproblemen
Een op de drie vrouwen en mannen van 65 jaar en ouder heeft een gemiddeld gehoorverlies aan het beste oor van minimaal 35 decibel. Dat blijkt uit onderzoek van de afdeling Keel- Neus- en Oorheelkunde van het Erasmus MC.

Dat bijna een derde van de mannen en vrouwen in Nederland een substantieel gehoorverlies heeft, blijkt uit het grootschalige langlopende onderzoek, ERGO.

Wat is het advies, gezien de onderzoeksresultaten? Onderzoeker Nienke Homans: “Wacht niet te lang, laat je gehoor testen. Als er gehoorverlies wordt geconstateerd, zorg dan voor goed hoortoesteladvies bij een audicien of audiologisch centrum. Hoortoestellen zorgen ervoor dat de hersenen actief blijven en ook gewend aan alle dagelijkse geluiden. Daarnaast houden hoortoestellen het horen en verstaan goed op peil, waardoor de slechthorende kan blijven deelnemen aan het dagelijks leven.” Lees meer.

Getrainde neus beschrijft alleen “eigen” geuren beter
Wijn- en koffie-experts beschrijven duidelijker geuren en smaken dan leken – maar alleen binnen hun eigen specialiteit. Dit blijkt uit onderzoek van Nijmeegse taalwetenschappers. In het Westen hebben we maar een beperkte woordenschat voor geuren, die met training is uit te breiden. Maar zo goed als de Jahai uit Maleisië geuren beschrijven worden we nooit. Lees meer.

Inhoud

Introductie
Video’s
Nieuws
Literatuur
Websites
Feiten
Trials
Associations and Societies
Congressen
Vorige thema’s

Feiten
  • Hooikoorts heeft een negatief effect op de rijvaardigheid en is vergelijkbaar met een alcoholpromillage van 0.5%. Lees meer.
  • 1 op de 3 senioren heeft hoorproblemen. Lees meer.
  • De Nederlander Hans Roest won het wereldkampioenschap “Grote Neuzen”. Lees meer.
  • 57% van de middelbare scholieren van 13 jaar heeft regelmatig last van een piep in het oor. Lees meer.
Apps

iPhone

Android

unnamed-3

Vorige thema's
Disclaimer:
VCMS Nederland en haar afdelingen hebben geen rechten op het materiaal dat bij de “Maandthema’s” naar voren komt. Tevens verklaren VCMS Nederland en haar afdelingen dat zij niks hebben aan te geven en geen aandelen hebben in de vertoonde informatie op deze pagina’s.
The Dutch Surgical Society for Medical Students and her satellite divisions have nothing to disclose.