Terugblik landelijke VCMS-activiteit Aerospace Medicine

Op vrijdag 2 november heeft de eerste landelijke activiteit plaatsgevonden in de vorm van een publezing. De lezing vond plaats in de Engelse pub Florin te Utrecht en nam de deelnemers mee naar grote hoogte.

Een carrière als traumachirurg is al iets waar velen van dromen, net als een carrière als Apache-vlieger. Maar wat als je niet kunt kiezen en beide beroepen kunt uitoefenen? Voormalig traumachirurg en Apache-vlieger Marck Haerckens vertelde over de bijzondere combinatie van beide beroepen tijdens de lezing, waarbij hij de deelnemers een kijkje gaf in zijn carrière. Het tweede deel van de lezing werd gewijd aan Aerospace Medicine. Meerdere bedrijven zetten zich in voor de realisatie van toeristische ruimtevluchten. Maar wat doet lucht- en ruimtevaart met het menselijk lichaam? Bezoekers van de avond weten hier inmiddels het antwoord op.

Marck Haerckens, die tevens oprichter is van het bedrijf Wings of Care, zet zich in voor het implementeren van Crew Resource Managment (CRM) binnen de ziekenhuiswereld. Tijdens de lezing legde hij uit wat de geneeskunst kan leren van de luchtvaart.

Al met al was het een boeiende avond die veel deelnemers geïnspireerd heeft. Deze pionier op het gebied van CRM is daarmee een mooi voorproefje voor de sprekers die zullen komen op het aanstaande landelijke symposium “Pioniers in de chirurgie” op 26 januari. Dank gaat uit naar dr. Marck Haerkens als spreker voor de geslaagde openingsactiviteit en wensen hem al het succes in zijn organisatie Wings of Care.

Tips en naslagwerk: