Terugblik Master Academy 2.1 Oncologische operatie-carrousel

Op zaterdag 1 juni 2019 kwam de veelzijdigheid van de oncologische chirurgie aan bod tijdens module 2.1 in het Amsterdam UMC Locatie VUmc. De multidisciplinaire organisatie van de oncologische zorg is tegenwoordig niet meer weg te denken: bij de behandeling zijn vrijwel altijd meerdere modaliteiten betrokken. Een breed scala aan specialismes was dan ook betrokken bij de organisatie van deze dag.

In de vroege stadia van kanker is van chirurgisch ingrijpen nauwelijks sprake en nieuwe middelen maken nuttig gebruik van de aangrijpingspunten die alleen de kankercellen hebben. Prof. dr. L.J.A. Stalpers (hoogleraar translationele radiotherapie Amsterdam UMC Locatie AMC) en dr. A.M. Westermann (internist-oncoloog Amsterdam UMC Locatie AMC) gaven invulling aan de eerste lezing. Zij vertelden over de oncologische patiënt en aanvullende behandeling met radiotherapie en systeemtherapie. Dr. C.G. Gerestein (gynaecoloog Meander Medisch Centrum en UMC Utrecht) schoof aan bij de tweede lezing, waarin de drie specialisten middels casuïstiek het belang van het multidisciplinair overleg (MDO) wisten te benadrukken.

Tijdens het middagprogramma vond er op kleinschalig niveau onderwijs plaats. In parallelle sessies werd het pre-, per- en postoperatieve traject van verschillende tumoren verder uitgediept. Zo behandelde dr. Gerestein het cervixcarcinoom, dr. A.F. Engelsman (endocrien chirurg Amsterdam UMC Locatie AMC) het schildkliercarcinoom en dr. L.H.E. Karssemakers (hoofd-halschirurg Antoni van Leeuwenhoek (AVL)) het mondbodemcarcinoom. In samenwerking met KLS Martin konden de studenten zelf aan de slag met de chirurgische reconstructie van de mandibula met fibula bottransplantaat. De dag werd afgesloten met een interactieve patiëntoverdracht voor en door de leden van de Master Academy.

VCMS Nederland bedankt graag alle specialisten en KLS Martin voor de geslaagde module. De laatste onderwijsdag van academiejaar 2018-2019 staat gepland op zaterdag 29 juni 2019.  Verschillende onderwijsmodaliteiten binnen de opleiding Heelkunde staan centraal tijdens module 3.2 Chirurgische training en educatie, waar de studenten hands-on aan de slag kunnen in het Amsterdam Skills Centre.