Terugblik Master Academy module 1.3 Onderste extremiteiten

De laatste anatomiemodule van 2018-2019 vond plaats op zaterdag 13 april in het Amsterdam UMC Locatie AMC. De anatomie van de onderste extremiteiten stond deze dag centraal.

De dag werd afgetrapt op de snijzaal met algemene en chirurgische anatomie per regio. Samen met de snijzaalassistenten besprak prof. dr. R.J. Oostra (hoogleraar anatomie Amsterdam UMC) de anatomie van heup, knie, enkel en voet, al dan niet aan de hand van operatieve ingrepen. Dr. J.A.M. Bramer (orthopedisch chirurg Amsterdam UMC) vertelde over de principes van directe en indirecte fixatie en botgenezing tijdens de plenaire lezing voor de lunch.

Met de boodschap “Ken je anatomie, weet wat er gaat gebeuren” hervatte dr. J.E.J. Bekkers (orthopedisch chirurg Diakonessenhuis Utrecht) de onderwijsdag met een lezing over toegepaste radiologie. Dr. A.W. Zürcher (orthopedisch chirurg Diakonessenhuis Utrecht), dr. R. Kersten (arts-assistent Orthopedie Diakonessenhuis Utrecht) en dr. P.B.A.A. van Driel (arts-assistent Orthopedie LUMC) begeleidde de studenten tijdens de workshoprondes in kleinere groepen. Naast het belang van de anatomie, vormt het lichamelijk onderzoek nog steeds de basis van de diagnostiek. Zo werden de studenten begeleid bij het uitvoeren van lichamelijk onderzoek en de interpretatie van de verkregen gegevens. Platen, pennen en schroeven: samen met DepPuy Synthes werden de masterleden aan het eind van de dag getraind in het plaatsen en verwijderen van osteosynthese materiaal.

VCMS Nederland bedankt alle specialisten, arts-assistenten, DePuy Synthes, snijzaalassistenten en studentonderzoekers voor hun betrokkenheid en enthousiasme bij de organisatie van de onderwijsdag. De komende onderwijsdag staat gepland op 1 juni 2019 in het Amsterdam UMC Locatie VUmc. De veelzijdigheid van oncologische chirurgie komt aan bod tijdens module 2.1 Oncologische operatie-carrousel.