Feb: Plastische Chirurgie

Video's

Plastische chirurgie houdt zich bezig met het herstel van vorm en functie van zowel aangeboren als verworven afwijkingen. Het specialisme omvat behalve reconstructieve chirurgie, ook de handchirurgie en de esthetische chirurgie. Dit laatste heeft de meeste belangstelling van de media, maar is feitelijk maar een klein onderdeel van de plastische chirurgie. Rhinoplastiek werd al rond Christus uitgevoerd in India, waarbij er een flap van het voorhoofd gebruikt werd om de neus te reconstrueren. Een Britse arts nam deze techniek over en introduceerde hem in Europa als de Carpe’s operation, uiteraard naar hemzelf vernoemd. Pas in de 20ste eeuw werd de plastische chirurgie echt bekend. Chirurgie werd meer toegepast na de introductie van de anesthesie, steriele technieken en antibiotica, en daarnaast nam de behoefte aan reconstructieve chirurgie sterk toe na de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

Terwijl een schizisoperatie begin 20ste eeuw nog baanbrekend was, zijn er nu mogelijkheden om hele oren te reconstrueren. Daarnaast is er door de jaren heen veel winst behaald in het herstellen van de functionaliteit van weefsels. Zo is het sinds kort mogelijk om borstreconstructies uit te voeren waarbij het gevoel in de borst behouden blijft en is het mogelijk om door een operatie het gevoel in de penis terug te krijgen bij patiënten met ruggenmergletsel.

Deze maand gaat de themapagina van VCMS dieper in op de ins en de outs van dit mooie specialisme. Zo vind je in de sectie artikelen de meest recente en populaire artikelen van de afgelopen tijd. Benieuwd naar de toepassing van 3D-printing, de effecten van roken of de nieuwe smartphone mogelijkheden? Neem een kijkje in deze interessante artikelen. Ook vind je op deze pagina de handigste apps en interessante nieuwtjes, met ditmaal ook een sectie ‘opmerkelijk nieuws’!


Plastic Surgery: Reconstructive Success Stories


Innovations in Plastic Surgery – Prof. dr. Mathijssen (Tedx)


Microtia Ear Reconstruction – Dr. Barry Eppley

Nieuws

Doorbraak Nederlandse borstreconstructiemethode in Amerika

Utrecht, 19 november 2015 – De Nederlandse plastisch chirurg Stefania Tuinder is uitgekozen om live een nieuwe borstreconstructie uit te voeren tijdens het microchirurgisch congres ‘The future is today’ in New York voor plastisch chirurgen vanuit de hele wereld. De Nederlandse zorg behoort daarmee tot de wereldtop als het gaat om borstreconstructies na borstkanker. Tuinder ontwikkelde recent een innovatieve borstreconstructiemethode, de zogenaamde LTP, waarbij lichaamseigen weefsel uit het bovenbeen gebruikt wordt om een nieuwe borst te maken. Hiermee maakte ze voor het eerst mogelijk dat vrouwen na een borstreconstructie weer gevoel krijgen in hun borst. Lees meer.


Opnames plastisch chirurg, prof. dr. Mathijssen, binnenkort online

Op dinsdag 5 januari kwam plastisch chirurg, prof. dr. Mathijssen in club AIR spreken over de plastische chirurgie. De Universiteit van Nederland had het voor leden van VCMS mogelijk gemaakt om haar colleges met korting bij te wonen. VCMS was deze avond goed vertegenwoordigd, jullie zijn in grote getalen naar club AIR gekomen! Heb je deze avond helaas moeten missen, dan heb ik goed nieuws voor je: de colleges zijn vanaf 22 februari online te bekijken op de website van de Universiteit van Nederland.


Online keuzehulp voor borstreconstructie na borstkanker

29 oktober 2015 – Stichting PATIENT + heeft samen met specialisten van het OLVG, de Borstkankervereniging Nederland en de Nederlandse Vereniging voor Plastisch Chirurgie (NVPC) een online keuzehulp voor borstreconstructie na borstkanker ontwikkeld. Jaarlijks kiezen ruim 3000 vrouwen voor een borstreconstructie na kanker. Patiënten die in aanmerking komen voor een borstreconstructie krijgen met het programma inzicht in de behandelmogelijkheden en wat voor hen belangrijk is. De patiënt kan de uitkomsten vervolgens gebruiken als voorbereiding op het gesprek met de behandelend arts. Lees meer.

Boeken
Opmerkelijk

Opmerkelijk nieuws over de Plastische Chirurgie gaat vaak met name over de cosmetische tak. Toch willen wij jullie dit nu niet onthouden.

  • 31-jarige Duitser werkte als cosmetisch chirurg zonder medisch diploma. Lees meer.
  • Moeder en dochter geven €76.600,- uit om er exact hetzelfde uit te zien. Lees meer.
  • In Brazilië nemen ook mannen nieuwe borsten. Lees meer.
  • TOMAX procedure maakt het mogelijk om gevoel penis te herstellen na ruggenmergbeschadiging. Lees meer.
Links
Apps

iPhone

Untitled5

Android

Untitled5

Vorige thema's
Disclaimer:
VCMS Nederland en haar afdelingen hebben geen rechten op het materiaal dat bij de “Maandthema’s” naar voren komt. Tevens verklaren VCMS Nederland en haar afdelingen dat zij niks heeft aan te geven en geen aandelen heeft in de vertoonde informatie op deze pagina’s.
The Dutch Surgical Society for Medical Students and her satellite divisions have nothing to disclose.