Landelijk VCMS-symposium: Pioniers in de chirurgie

 Het 5e landelijke VCMS-symposium

Pioniers in de chirurgie – Een terugblik op de chirurgie van de toekomst

Progressie, vernieuwing en innovatie, wie streeft er niet naar? Het proces van vernieuwing kan lastig zijn in een medische wereld waarin steeds meer waarde wordt gehecht aan richtlijnen en protocollen. Afwijken van de norm en eigen verkregen inzichten toepassen wordt lang niet altijd op prijs gesteld en brengt risico’s met zich mee. De uitkomsten gaan niet altijd gepaard met succesverhalen.

Toch gaan progressie en verandering hand in hand. De hedendaagse chirurgie heeft zich ontwikkeld tot een technisch geavanceerd vakgebied met eindeloze mogelijkheden. Dergelijke veranderingen zijn in gang gezet door personen die hun nek durfden uit te steken met hun doorzettingsvermogen en creativiteit. Wie zijn en waren deze pioniers en hoe hebben zij de chirurgie een stap verder geholpen?

Praktische informatie:
Datum: 26 januari 2019
Aanvang: 10.15 uur
Locatie: Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht
Thema: Pioniers in de chirurgie – Een terugblik op de chirurgie van de toekomst
Prijs:
Leden en reünisten                  Early Bird tickets – €29,00 (uitverkocht)

Leden en reünisten                  Regular tickets – €36,00
Alumni                                           Early Bird tickets – €36,00 (uitverkocht)
Alumni                                          Regular tickets – €40,00
Externen                                      Early Bird tickets – €36,00 (uitverkocht)
Externen                                      Regular tickets – €40,00


De servicekosten op de evenementtickets bedragen €0,47.
Indien u vragen heeft omtrent het landelijk symposium of de kaartverkoop, neemt u gerust contact op, via: activiteiten@vcms.nl.

  • 26 januari 2019
    10:15 - 18:00

locatie  

Telefoon locatie (030) 253 82 52

Locatie website:

Adres
Domplein 29, Utrecht, Utrecht, 3512 JE, Netherlands

Beschrijving:

Het oudste deel van het Academiegebouw, de Aula, bestaat al sinds 1462. In 1579 werd hier de Unie van Utrecht ondertekend, die beschouwd wordt als het begin van de Nederlandse staat. Voor het Academiegebouw staat een standbeeld van graaf Jan van Nassau dat herinnert aan deze gebeurtenis.

De Universiteit Utrecht werd opgericht in 1636 en kreeg de Aula toegewezen. De universiteit koos de zinspreuk Sol Iustitiae Illustra Nos (Zon der gerechtigheid verlicht ons) en een zon (Sol) als symbool. De spreuk is terug te vinden op de zonnebol op het Domplein en in één van de gebeeldhouwde reliëfs op de gevel.

In 1886 bestond de universiteit 250 jaar. De burgerij en de provincie besloten om de universiteit het Academiegebouw aan te bieden. Het nieuwe gebouw moest voorzien in de groeiende vraag naar ruimten voor onderwijs en academische ceremoniën. De voorzijde van het Academiegebouw werd tussen 1891-1894 gebouwd in de Hollandse renaissancestjl onder de bouwmeesters E. Gugel en F.J. Nieuwenhuis, en is een geschenk van de bewoners van de stad Utrecht. In 1924 werd het complex uitgebreid met een nieuwe Senaatszaal, waar vele hoogleraarportretten hangen.

Het Academiegebouw werd onderwerp van enige controversie: moest het in neorenaissancestijl gebouwd worden of aangepast worden aan de gotische stijl van de Domkerk? Het werd neorenaissance maar met een compromis: het gebouw moest verder van de kerk afstaan dan oorspronkelijk de bedoeling was. Het Academiegebouw heeft hier de vreemde knik in haar voorgevel aan te danken.

Het gebouw wordt gebruikt voor academische plechtigheden zoals diploma-uitreikingen, promoties en oraties. Daarnaast worden er conferenties, vergaderingen, diners en culturele manifestaties gehouden.