Benieuwd naar welke activiteiten er in het jaar 2021-2022 zijn georganiseerd? Bekijk hier alle terugblikken van dat jaar. Zowel de Master Academy dagen als alle landelijke activiteiten worden hieronder weergegeven.
Summer School 'The Future of Surgery'
Master Academy
GE-Chirurgie
Zaterdag 2 oktober klonk het startschot van de VCMS Master Academy 2021-2022. Met als thema “GE-chirurgie: The Technological Frontier”.
De dag begon met een masterclass van dr. Peter van der Sluis. Aan de hand van zeer illustratieve video’s vertelde hij alle ins en outs van een oesophagusresectie.
De dag werd vervolgd met een masterclass van dr. Bas Groot Koerkamp. Deze masterclass stond in het teken van minimaal invasieve chirurgie.
Na de lunch gingen de leden aan de slag met een online escape room die in het teken stond van de GE-chirurgie. Het groepje dat het snelst ontsnapt was, won een MDL-poster van Compendium Geneeskunde.
Tijdens de tweede workshop, onder leiding van dr. Peter Go, werd er gebruikgemaakt van de VCMS laparoscopiebox, samengesteld met de hulp van Medtronic en VCMS Maastricht.
Tot slot werd de dag afgesloten op een innovatieve noot. Arts-onderzoeker Bo Smalbroek beschreef in een scherpe masterclass de sleutel tot innovatie binnen de chirurgie.
KNO- en MKA-chirurgie
Nadat elk themablok een specifieke masterclass over de Keel/kaak-, Neus-, en oor-regio had verkregen, werd er in gecombineerde groepjes gewerkt aan een puzzel in de vorm van klinische vignetten. De leden bleken erg enthousiast en goed samengewerkt te hebben, met uitstekende scores tot gevolg!
Wij willen alle sprekers bedanken voor hun tijd, inzet, en enthousiasme.
Open Activiteit: Genderchirurgie
Terugblik VCMS open activiteit: Genderchirurgie.
Op 11 december vond de hybride open activiteit plaats over genderchirurgie. Tijdens deze activiteit werden er verschillende masterclasses gegeven over het proces van transitie.
De dag begon interactief met dr. Steensma, GZ-psycholoog. Hij vertelde uitgebreid over wat genderidentiteit is en hoe zich dit in de loop van de jaren heeft ontwikkeld.
De tweede lezing werd gegeven door prof. dr. Bouman, plastisch reconstructief gender chirurg. Hij vertelde over de verschillende chirurgische ingrepen en operatietechnieken die komen kijken bij genderbevestigende chirurgie.
Drs. Meijer, MKA-chirurg, verzorgde de derde masterclass over faciale feminiserende chirurgie. Zo werden verschillende operaties besproken zoals een jaw angle reduction, mandibuloplasty, rhinoplastiek, adamsapple reduction en nog veel meer.
Tot slot, waren er twee sprekers, Carl en Brenda, aanwezig van de patiëntenorganisatie Transvisie die hun persoonlijke verhaal met ons kwamen delen.
Dermatologie
Op 5 februari februari vond alweer de vierde Master Academy plaats waarbij er vanuit verschillende perspectieven werd gekeken naar dermatochirurgische problemen: vanuit de dermatoloog, vanuit de huisarts en vanuit het laboratorium.
De dag begon interactief met een interessant praatje door dr. Munte waar hij uitgebreid vertelde over Mohs chirurgie en welke transpositiemogelijkheden er zijn om te reconstrueren. Daarna werd jullie competitiviteit getest de interactie opgezocht met een ‘vlekjes op het spreekuur’ quiz geleid door onze bestuursleden van VCMS Nederland. Zoals beloofd krijgen jullie de video over ‘vlekjes op het spreekuur’ nog van dr. van den Heijkant te goed! Vervolgens werd de dag vervolgd met het eerste innovatie intermezzo, gegeven door prof. dr. van den Bogaard, over het kweken van huid en waarbij er werd gesproken over het transplanteren van gekweekte huid voor blaarziekten, maar ook voor reconstructiedoeleinden.
Tot slot, kwam een van onze oud VCMS Nederland bestuursleden, Amaran Suntharan, aan het woord die ons vertelde over basis hechttechnieken, transposities, de tips and tricks. Natuurlijk is er ook geoefend met een V-Y plastiek en rhomboidflap met mooie resultaten!
Traumachirurgie
Op 19 maart de onderwijsdag over traumachirurgie plaats.
De eerste masterclass werd gegeven door dr. De Rooij die ons meer vertelde over traumatische thoraxletsels en de Clamshell thoracotomie. Door veel foto- en videomateriaal hebben we nu een goed beeld van hoe deze procedure in zijn werk gaat. Daarna nam dr. Van Vledder ons mee naar het helikopterplatform van de lifeliner 2 en vertelde over zijn werkzaamheden als traumachirurg en MMT-arts. Natuurlijk kan een masterclass over bloedingsmanagement niet ontbreken! Stop de Bloeding instructeur Senned Karrar leerde ons meer over onder andere het gebruik van een tourniquet. Wil je de uitleg van het aanbrengen van een tourniquet nog een keertje terugkijken, kijk dan op onze Instagram! Daarna was het tijd voor een interactieve masterclass ATLS door dr. Reisinger waarbij, aan de hand van een casus, de ABCDE weer even goed herhaald werd. Deze kennis konden de leden daarna toepassen in de workshop ATLS-casuïstiek. We sloten de dag af met de eerste netwerkactiviteit van het jaar waar dr. Hogervorst (voorzitter Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie) en dr. Scholten (ANIOS chirurgie) aansloten. Mocht je op de hoogte willen blijven van de activiteiten van de Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie kun je als student gratis lid worden via: https://www.trauma.nl/lid-worden-van-de-nvt.
Orthopedie
Op 7 mei heeft de eerste fysieke VCMS Master Academy dag van dit academisch jaar plaats kunnen vinden.
De dag werd afgetrapt door drs. Sabajo, die een introductie gaf in de wereld van de prehabilitatie; het fit krijgen van patiënten voor een operatie. Vervolgens gingen dr. Kuijer, dr. van der Sluis, en dhr. Strijbos, verder met het fitheidstraject van de orthopedische patiënt, beginnend bij de prehabilitatie om vervolgens verder te duiken in de postoperatieve revalidatie en participatie in de samenleving. Het ochtendprogramma werd afgesloten door dr. ir. Jaspers, die zowel de ergonomie van de operateur als de patiënt onder de loep nam en aan de hand van verschillende filmopnames theorie en praktijk met elkaar verbond.
In de middag vond zowel de workshop knie- als heupprothese plaats, waar leden zelf aan de slag konden gaan met boren en zagen onder begeleiding van dr. Saouti, drs. Karres en dhr. van Rijn (Stryker). Tevens verdiepte men zich in veelvoorkomende orthopedische pathologie, waarna de gehele dag werd afgesloten met een bruisende netwerkactiviteit.
Neurochirurgie
Op 11 juni was het zo ver: de één na laatste dag van de Master Academy 2021-2022, namelijk de neurochirurgie dag: ‘Het kwaadaardige brein’. Het jaar is voorbij gevlogen met veel interactief en uitdagend onderwijs. Zo was het ook een fantastisch leerzame dag in het zonnige Nijmegen waar leden in de ochtend veel hebben geleerd over de verschillende beeldvormingsmodaliteiten door de masterclass van dr. Anton Meijer. Heel leerzaam voor de coschappen!
Daarna werden we meegenomen in de wereld van de vasculaire neurochirurgie en in de pitfalls van de Augmented Reality (AR) prof. dr. van der Zwan en dr. Henssen. Om de dag interactief af te sluiten, hebben de leden zelf kunnen kennis maken met AR door middel van de hololens en Augmedit, onze dagsponsor. Daarbij kon de pathologie van het brein uitgebreid besproken worden in de rondleiding door het anatomisch en pathologisch museum. Als laatst kon iedereen bijkomen onder genot van een hapje en een drankje op de netwerkactiviteit. Al met al, een ontzettend leuke dag om de zomer mee in te luiden! Wij willen iedereen die bij de dag aanwezig was hartelijk bedanken.
Landelijke Activiteiten
'Die ene patiënt'
Gedurende de avond van 23 september vond de eerste landelijke activiteit van de nieuwe activiteitencommissie plaats: ‘Die ene patiënt’. De avond stond geheel in het teken van patiënten die een bijzondere indruk hebben achtergelaten bij de artsen en chirurgen van de avond. De avond startte met het verhaal van prof. dr. Gommers, intensivist, afdelingshoofd van de IC en a.i. hoofd van de CSA en OK. Hij vertelde over Lea Kant, waarvan nu is gebleken dat zij waarschijnlijk de eerste coronapatiënt van Nederland was. Zijn belangrijkste boodschap: ‘wat je functie ook is in de zorg, coschapper of specialist, wees bereid te zeggen wat je opvalt zonder bang te zijn om fouten te maken.’. De avond werd voortgezet door drs. Van West, orthopedisch chirurg met een bijzondere interesse in scoliose bij kinderen. Haar belangrijkste boodschap: meer betrokken zijn bij je patiënten maakt het werk mooier, maar pas op dat je niet te betrokken raakt en je grenzen overgaat. De laatste spreker van de avond, dhr. G.P. Akkersdijk, vaat- en longchirurg, nam ons mee naar een leermoment in zijn carrière. Namelijk dat chirurgen een operatie ‘mooi weten te verkopen’. Patiënten gaan mee in dit enthousiasme. Soms zonder echt een operatie te willen. We hopen dat eenieder een plezierige avond heeft gehad en deze boodschappen mee zal nemen.
CSI: 'Crime-induced Surgical Injuries'
Op 23 november vond de najaarsactiviteit van de activiteitencommissie van VCMS Nederland plaats: ‘CSI: Crime-induced Surgical Injuries’. De avond startte met het verhaal van dr. G.F. Giannakópoulos, traumachirurg en MMT arts. Hij gaf een masterclass over scherp penetrerend letsel en schotwonden. Hij eindigde met een heftige damage control surgery casus, waarbij men zich niet aan de basisprincipes van de ATLS hield en een traumatische reanimatie nodig was. Vervolgd door prof. dr. U.J.L. Reijnders, hoogleraar in de forensische geneeskunde en schrijver van een tweetal boeken gaf een masterclass over de forensische geneeskunde. Hij begon met de algemene principes van het vak en spitste zich hierna toe op casuïstiek met als finale een casus met een juridische dissectie. De avond werd afgesloten met een interactieve quiz. We hopen dat een ieder een plezierige avond heeft gehad en al het geleerde mee zal nemen. Nogmaals dank aan alle aanwezigen en sprekers!
Symposium: Surgical Limits
Op zaterdag 5 maart vond vanuit het Anatomiegebouw in Utrecht het landelijk symposium “Surgical Limits; pushing the boundaries” plaats, georganiseerd door de activiteitencommissie in samenwerking met het bestuur van VCMS Nederland. De gehele dag werd voorgezeten door prof. dr. T.M. van Gulik.
De dag startte met het thema letterlijke grenzen waarin dr. R. Voorhoeve de deelnemers meenam in zijn chirurgische ervaringen in Mozambique. Het thema werd voortgezet door dr. R.J. Swijnenburg over ICG fluorescentie. Hij nam ons mee in de MIMIC studie en liet verschillende operatievideo’s de revue passeren. De ochtend werd vervolgd met het thema grenzen verleggen, waarin eerst op de omkeerplastiek werd ingezoomd door prof. dr. M.A.J. van de Sande. Verschillende omkeerplastieken en innovaties hierin werden besproken. Hierna nam dr. E.C. Paes het stokje over en besprak ze de plastische chirurgie gericht op reconstructie en gebruik van arteriële flappen. De grenzen werden opgezocht met een ethisch debat waarbij zowel een advocaat gezondheidsrecht (mr. O. Nunes), medisch ethicus (dr. mr. M.M. Eijkholt) en een transplantatiechirurg (dr. D. de Vries) aanwezig waren. De ethische vraagstukken werden door de deelnemers beantwoord via polls en mochten hun standpunt vervolgens toelichten, waarna de panelleden de casuïstiek verder bespraken. De dag werd afgesloten door prof. dr. C. Latrémouille, ingevlogen vanuit Frankrijk om als keynote speaker te spreken over experimentele chirurgie aan de hand van een totaal kunsthart operatie van CARMAT.
Wij hopen dat iedereen de grote verscheidenheid aan masterclasses heeft kunnen volgen en zo zelf je horizon zal verbreden om je eigen grenzen steeds verder te blijven verleggen om te kunnen groeien. Namens de activiteitencommissie en VCMS Nederland danken wij de aanwezigen van dit grenzeloze symposium, dank aan alle fantastische sprekers en dank voor de participatie van de deelnemers. Wij hopen jullie terug te zien in de toekomst!