Benieuwd naar welke activiteiten er in het jaar 2022-2023 zijn georganiseerd? Bekijk hier alle terugblikken van dat jaar. Zowel de Master Academy dagen als alle landelijke activiteiten worden hieronder weergegeven. 

Master Academy

Surgicup

Dit VCMS jaar werd er afgetrapt met een kennismakingsactiviteit die nog nooit eerder is georganiseerd namelijk, de Surgicup ‘Are you cut out for this?’. Tijdens de Surgicup konden de leden niet alleen elkaar beter leren kennen maar wordt iedereen ook uitgedaagd om zijn/haar chirurgische skills te verbeteren. De activiteit was een groot succes en wij willen iedereen ontzettend bedanken voor zijn/haar enthousiaste deelname!

Kinderchirurgie

Op 8 oktober vond de eerste Master Academy dag van het academische jaar plaats!

Deze dag stond in het teken van de kinderchirurgie. De dag begon met een masterclass over de foetale chirurgie die door drs. Spoor werd verzorgd. Daarna volgden nog twee masterclasses over de neonatale chirurgie en de algemene kinderchirurgie. Deze werden gegeven door dr. Keyzer-Dekker en dr. Contant. Tijdens de workshoprondes in de middag konden de leden oefenen met onder andere hechten en het oefenen van verschillende laparoscopische technieken. In groepjes kon iedereen hun medische kennis testen door het maken van de escape room. Ook vond er een interactieve APLS cursus plaats die gegeven werd door Peter van Hulst en Roos van Heeswijk.

Wij danken al onze sprekers en leden voor hun inzet en enthousiasme!

Anesthesie/wondzorg/POK

Op de anesthesie/wondzorg/POK dag kwamen werden er verschillende masterclasses gegeven over de verschillende stadia van de wondzorg en de nieuwe ontwikkelingen binnen dit vakgebied. Tevens konden de leden verscheidene workshops volgen waarbij er onder andere kon worden geoefend met het zetten van een Oberst en werd er een demonstratie gegeven over de hydrochirurgie. 

Urologie

Tijdens de Master Academy dag urologie konden de leden aan de slag tijdens de parallelle workshops die waren georganiseerd. Zo kon er worden geoefend met een self-made workshop vasectomie, kon er anatomie onderwijs gevolgd worden in de snijzaal en waren er verschillende simulatoren om te oefenen met de scopieen. Uiteraard waren er ook verschillende masterclasses over alle chirurgische technieken binnen de urologie. 

Longchirurgie

De longchirurgie dag was een groot succes! De leden konden tijdens de workshops oefenen met verscheidene laptrainers ‘basic skills’ en met de varkenslongen. Tevens kon er worden geoefend met chirurgische casuïstiek en werd er een echo workshop van de longen gegeven. 

Acute buik

Gedurende de dag van de ‘Acute Buik’ werd er een leerzame masterclass gegeven over innovatieve technieken binnen de behandelingen van de pathologie van het abdomen. Daarnaast werden de verschillende chirurgische technieken uitgebreid besproken. Na de masterclasses konden de leden oefenen met echografie van het abdomen en casuïstiek. Daarnaast was er de mogelijkheid om naar de snijzaal te gaan. De dag was een groot succes en wij willen de leden dan ook hartelijk danken voor hun enthousiasme en inzet. 

Landelijke activiteiten

Het ABC van de GE

Wat is chirurgie zonder de anatomie? Op zaterdagmiddag 12 november heeft de najaarsactiviteit van de activiteitencommissie van VCMS Nederland plaatsgevonden, getiteld ‘Het ABC van de GE’. Onder leiding van twee anatomen Paul Gobée en Geeske van Woerden, GE-chirurg Freek Daams en oncologisch- en liesbreukchirurg Ine Burgmans hebben de deelnemers een interessante route gevolgd langs de tentoonstellingen van Body Worlds. In dit anatomische museum hebben ze meer geleerd over de GE-anatomie aan de hand van de preparaten en een aantal casuïstiek over o.a. hernia inguinalis en hemicolectomiën. Hierbij hebben de chirurgen voornamelijk stilgestaan bij de chirurgische benadering en de anatomen vulden aan met hun anatomische kennis, waardoor de studenten een compleet beeld kregen van de belichte ingrepen. Het was een groot succes!

De buitengewone AIOS

Op de avond van 21 september was het eindelijk zo ver: de openingsactiviteit van VCMS Nederland ‘De Buitengewone AIOS’! Vijf buitengewone sprekers vertelden hun inspirerende verhalen, waarna zij in gesprek gingen met de studenten. Er werden prachtige vragen gesteld door de aanwezigen, waar op hun beurt enthousiast werd gereageerd door de sprekers. Als toppunt werden er zelfs onderling nummers uitgewisseld! Wij kijken terug op een geslaagde avond en bedanken alle aanwezigen voor hun enthousiasme en participatie!

Het VCMS Diner

Het VCMS Diner ‘Symphony of Surgery’ vond dit jaar plaats in Utrecht en stond in het teken van muziek en de chirurgie. Prof. dr. Bleys was dé avondvoorzitter van deze activiteit. Onder het genot van een heerlijk diner werden er masterclasses gegeven over de meest voorkomende letsel die kunnen optreden bij muzikanten. Het VCMS Diner was een groot succes en wij hopen iedereen volgend jaar weer te zien!